четвер, 2 лютого 2012 р.

Що таке дефрагментація і для чого вона потрібна

   Напевно ви не раз чули про таку операцію, як дефрагментація. Що ж це таке і для чого воно потрібно?

   Уявіть, що ваш жорсткий диск - це книжковий магазин. Люди купують книги і між ними з'являються проміжки. А зараз припустіть, що власник магазину отримав нову партію книг, він заповнює проміжки на полицях новими книгами, не розбираючись з їхньою тематикою. Виходить, що книги стоять не впорядковано по розділах, а врозкид по всьому магазину. У кінцевому підсумку ви отримуєте безлад, в якому складно розібратися.

   Коли ви використовуєте комп'ютер, те ж саме відбувається з вашим жорстким диском. Видаляючи файли, ви створюєте проміжки, куди потім надходять нові дані. Проблема в тому, що всі ці проміжки різного розміру. Так, коли ви записуєте на жорсткий диск новий файл, частина його розміщується в одній області диска, частина в іншій, частина в третій і т.д. У більшості виникає питання: «А навіщо нам дбати про цю саму дефрагментацію? Невже це так важливо?». Повернемося до нашого книжкового магазину... Одного разу ви приходите в наш книжковий магазин і просите, щоб власник магазину допоміг вам знайти нову книгу по інвестиціям. Власник вам відповідає: «Так ця книга надійшла до нас недавно. Я знайду її для вас, але для цього буде потрібно декілька годин». Тобто ком'ютеру доводиться витрачати набагато більше часу на пошук потрібних файлів.

   Чим більше в експлуатації ваш жорсткий диск, тим більше розсіяні дані на ньому, і, відповідно, більше часу потрібно щоб що-небудь знайти. Дефрагментуючи жорсткий диск ви впорядковуєте дані на ньому. Регулярно проводячи дефрагментацію ви допоможете комп'ютеру, він стане працювати швидше. Якщо ви ніколи не робили дефрагментацію то після першої операції ви помітите великий приріст продуктивності.

   У Microsoft Windows XP дефрагментацію виконується так: Пуск - Програми - Стандартні - Службові - Дефрагментація диска. У Linux і Macintosh дефрагментація не повинна вас хвилювати, тому що вона виконується автоматично, в прихованому режимі.

   Дефрагментація вашого жорсткого диску раз на кілька місяців (приблизно раз в 3 місяці) допоможе комп'ютеру працювати швидко і надійно. Запускайте дефрагментацію на ніч, щоб зранку вже можна було працювати за комп'ютером.

Немає коментарів:

Дописати коментар